ARCHIVES: This is legacy content from before Sustainable Cities Collective was relaunched as Smart Cities Dive in early 2017. Some information, such as publication dates or images, may not have migrated over. For the latest in smart city news, check out the new Smart Cities Dive site or sign up for our daily newsletter.

An Urban Playscape for Grown Ups


Strootman Landscape Architects, a Dutch firm, transformed a set of courtyards in a conventional office building in Arnhem into an escape for grown ups. There, playful, textural design elements are abstractions of iconic Dutch rural scenes. "Giant pebbles refer to a river beach, pines refer to the Veluwe, a green hillside refers to undulating landscapes, ferns to the forest, ladybirds to sunny fields, and a 'white-picket- fence' to horse ranches." In Landezine, Strootman writes that these scenic references offer visitors an opportunity to distance themselves from their day-to-day routine. 

The "voorhof" or forecourt functions as an "urban lobby." Visitors enter here and can take a seat before heading inside for appointments. Within the forecourt, the paving is made up of dark-grey concrete filled with stone chippings. "The colour of the stone chippings is grey-green and has the same shade as the natural stone slabs on the façades of the surrounding building." 


A large red outdoor circular seating element acts like a tree basin (see image at top). Made of polystyrene, the seat-sculpture enables visitors to either sit upright or lounge around. Pines planted within the seat will eventually fill the forecourt. Around the trees, pine cones are arranged as a textural element. 


In contrast, the "binnenhof" or inner courtyard is designed for employees and has a "softer and greener" feel than the forecourt. An "ornamental garden," the courtyard features a large green hill made of light-weight polystyrene blocks covered in a thin layer of soil. 


The hill, which is ringed by a white picket fence, also includes "parking spaces" for 20 moveable "cart-seats," which are "panelled-stone wheelbarrows." The landscape architects designed the seating to encourage visitors to grab their own car-seat and drive to their favorite location. "After use, the cart-seats are placed in their storage racks again."


One of our favourite elements of this urban playscape: "Cheerful mowing robots that look like ladybirds" move about silently trimming the lawn, doing their own ballet for visitors. 

In other news, FASLANYC announced their second annual Waits awards, named in honor of singer and actor Tom Waits. To win a Waits, a project must be "highly tactical and lo-fi, simple and sophisticated, ultimately working to demystify the act of intervening in the landscape." Read through the winners, which are each matched with a song.

Image credits: Strootman Landscape Architects